Mozaik Atölyesi
Mozaik Atölyesi
Mozaik
Bir yüzey üzerinde küçük, birbirinden farklı, üç boyutlu parçaları yan yana getirerek resim oluşturma tekniğine ve ortaya çıkan esere “mozaik” denir. Özellikle Bizans Sanatı’nda Mozaik, kutsal sahnelerin duvarlarda, günlük yaşam sahnelerinin de zeminde uygulanmasıyla kendini göstermektedir. Mozaik Sanatı’nda konular, sonraki yüzyıllarda ve günümüzde çeşitlilik göstermiş olup, Mozaik farklı tasarım ve uygulamalarla hayatımızda yerini almıştır.
Caferağa Medresesi Mozaik Atölyesi’ndeki dersler, cam mozaik uygulamasıyla başlamakta olup ilerleyen dönemlerde mermer mozaik dersleriyle devam etmektedir. Mozaik dersleri, 1cm x 1cm ölçülerindeki cam mozaik parçalarının bütün olarak veya özel cam kesme pensesiyle küçültülmüş olarak, ahşap, mdf, porselen, cam, file üzerine uygulamasının yapılmasıyla gerçekleşmektedir. Tercih edilen mozaik kompozisyonu, derz dolgu gerektiriyorsa, renklendirilmiş dolgu malzemesi kullanılmakta, mozaik parçalarının zemine çok sık yerleştirilmesi durumunda ise dolgu malzemesine ihtiyaç duyulmamaktadır.
Mozaik Sanatı’nın yaşadığımız alana uygulanabilmesi daha kolay olduğundan Mozaik’ten, kutu, çerçeve, ayna, duvar panosu, sehpa, masa vb. ürünlerin yanı sıra mutfak, banyo duvar ve zeminlerinde de çeşitli malzemelerle yapılmaktadır. Balkon ve bahçe içinse adım taşı mozaik karoları yapılabilmektedir. Cam mozaik çalışması ve mermer mozaik çalışması yapılırken, mozaik malzemeleri olarak, vitray camı, çakıl taşı, seramik taşı, cam boncuk, seramik boncuk vb. ile cam elması veya cam-taş kesme aleti kullanılabilmektedir.
Caferağa Medresesi’nde Mozaik dersleri Aysel Ergül eğitmenliğinde verilmektedir.
Mozaik Eğitimleri Gün ve Saatleri
Aysel Ergül
Perşembe: 10:00-13:00 / 13:30-16:30