Minyatür Atölyesi
Minyatür Atölyesi
Minyatür
Osmanlı Sanatı'nda "Hurde Nakış" (küçük resim) olarak bilinen Minyatür, Fransızca "miniare" kelimesinden gelmektedir.
Eski Türk Sanatı'nda "nakış" olarak adlandırılan Minyatür, kağıt parşömen ya da değişik yüzeyler üzerine altın varak ve boya ile ayrıntılı olarak yapılmaktadır. Minyatür, ışık gölge ve perspektif olmaksızın yapılan canlı resim ve portre sanatıdır. Bunları yapan sanatçılara da "nakkaş" veya "müsavvir" denilir.
Geleneksel Türk Sanatları Minyatür Sanatı'nda konular; kalabalık savaş ve av sahneleri, tarihi olaylar, saray yaşantısı gibi belgesel niteliktedir. Bu eserlerin metnine göre önemli olaylar yazı aralarına yerleştirilmektedir, aşağıdan yukarıya doğru gelişen bir düzenleme görülür. Figürler içinde önemli kişiler diğerlerinden daha ön planda ve büyük resmedilir. Bütün objeler uygun bir kompozisyon ile birbirlerini örtmeden tek yönlü mekan anlayışı içinde, gölge ve ışık zıtlaması (gölge ışık karşıtlığı) olmadan düzenlenerek parlak renkler ile boyanmaktadır.
Bilinen en eski minyatürler, Mısır'da rastlanan M.Ö. 2.yüzyılda papirüs üzerine yapılan minyatürlerdir. Daha sonraki dönemlerde Yunan, Roma, Bizans ve Süryani El Yazmaları'nın da minyatürlerle süslendiği görülmektedir.
Minyatür Sanatı'nda kullanılan malzemeler, guaj boya, suluboya, gümüş varak, altın varak, farklı incelik ve kalınlıkta samur fırçalar, çeşitli maddelerle aharlanmış kağıtlar ve altın parlatmada kullanılan mühre vb. aletlerdir. Eğitim sırasında daha verimli çalışabilmek adına büyüteç (lup) tercih edilmektedir.
Caferağa Medresesi'ndeki Minyatür Atölyesindeki dersler, klasik desen çalışmalarıyla başlamaktadır. Tarama tekniklerinin öğrenilmesi ve boyama tekniklerinin uygulanmasıyla, Osmanlı minyatüründen örnek kompozisyonlar çalışılmaktadır. İlerleyen dönemlerde öğrenciler, geleneksel üslupta öğrenmiş oldukları figür, motif ve teknikleri, kendi özgün kompozisyonlarında nakşetmektedir.
Caferağa Medresesi'nde Minyatür dersleri Eda ERZURUMLUOĞLU TÜLEK eğitmenliğinde verilmektedir.
Minyatür Eğitimleri Gün ve Saatleri
Eda Erzurumluoğlu TÜLEK
Cuma: 10:00-12:30/ 12:45-15:15
Cumartesi: 10:00-12:30/12:45-15:15/15:30-18:00